NTNUs jubileum – digitale verktøy for å sette fokus på kvinnerollen i universitetets første 100 år

ntnu-fest-idi-invitation

English

I anledning NTNUs jubileum, har Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap laget en utstilling som bruker digitale verktøy for å sette fokus på kvinnerollen i universitetets første 100 år. Utstilling finner sted på rom 177 i Hovedbygningen

14. og 15. september 2010.

Norges Tekniske Høgskole ble opprettet i 1910. NTNU feirer i år 100 år med sivilingeniørutdanning. I en stor del av denne perioden utnyttet høgskolen bare halvparten av sitt rekrutteringspotensial. Dette var ikke en politisk beslutning. Kvinner hadde juridisk sett rett på lik linje med menn til å studere, men blant de 103 studentene som ble tatt opp i første semester 1910 var det bare en kvinne – Aslaug Urbye. Hun sluttet imidlertid i løpet av svært kort tid. Kildematerialet sier ingen ting om hvorfor. Selv om situasjonen er en annen i dag, sliter mange tekniske fag fortsatt med å rekruttere jenter.

Objekt – Prosjekt Simone de Beauvoir hevdet at kvinnen alltid har vært definert som objekt i forhold til det mannlige, mens mannen har definert seg selv utfra å være et prosjekt; sin egen livsoppgave. de Beauvoirs prosjekt var frigjøring: fra objekt til prosjekt, fra passiv til aktiv i forming av identitet og livs-innhold. Installasjonen utfordrer tilskueren til å aktivt forme bilder av kvinner fra NTHs historie.

ArTime ble laget av en gruppe i Eksperter i Team våren 2010. Verket er ment til å være i konstant ut­vikling. For NTNUs jubileum presenteres versjon 2.0. Lydlig materiale er teksturer laget der kvinnestem­men er fremtredende, og visuelt materiale viser prosesserte bilder av kvinner gjennom NTNUs historie. Dette er implementert inn i et gammelt veggur. Gjenbruk, møtet mellom ny og gammel teknologi, og åpen kildekode står sentralt.

Ansvarlige: Ola Nordal og Jan Olav Owren

Prosjekt: www.artentnu.com

Advertisements

One response to “NTNUs jubileum – digitale verktøy for å sette fokus på kvinnerollen i universitetets første 100 år

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: